voorproefje

De Jachtluipaard

Deze opdracht gaat over de jachtluipaard, een bedreigde diersoort. 

De jachtluipaard is het snelste landdier ter wereld. Hij kan binnen 3 seconden van 0 naar 75 kilometer per uur gaan! Ze kunnen stappen van wel 7 meter zetten. De jachtluipaard is een katachtige die in Afrika woont, op de savannen. Een savanne is een tropisch of subtropisch graslandschap, met verspreid voorkomende bomengroei. 

Jachtluipaarden hebben een zwaar leven, want ze hebben veel vijanden, waaronder de mens. De welpen sterven omdat ze worden gedood of opgegeten door de leeuwen, of worden gedood door stropers, of worden platgereden door toeristen. Ook hyena’s eten of doden de jachtluipaardjongen, en ze pikken de prooien van jachtluipaarden. Maar twee op de veertig jachtluipaarden worden volwassenen. Veel welpen sterven dus, en het leven is zwaar voor de moeder. Zij moet namelijk haar jongen beschermen en tegelijkertijd voor het voor haarzelf en de jongen zorgen door te jagen. 

Nu leven er in het wild nog maar weinig jachtluipaarden. Vroeger waren dat er veel meer. Wij moeten de jachtluipaard beschermen, want hij wordt in zijn voortbestaan bedreigd. Het is tijd dat wij een manier vinden om jachtluipaarden en hun gebied te beschermen, en ze te laten vermenigvuldigen.

Deze opdracht is gemaakt door Topleraar Anouk Veldhuis

Voorproefje

Vraag 8

Jachtluipaarden, en ook andere katachtigen, gebruiken verschillende posities voor hun ogen en oren. Hiermee kunnen ze vertellen hoe ze zich voelen, ze drukken er emoties mee uit. Weet jij welke emotie of welk gevoel hoort bij elk van de 4 onderstaande kattengezichten? Let daarbij vooral op de ogen en oren in de rode cirkels.

Meer weten? Log in om met deze opdracht te beginnen of meld uw school aan.

De Digitale Topschool

Online onderwijs voor kinderen op de basisschool met talent voor leren.

School inschrijven

Over de auteur

Deze opdracht is gemaakt door een leerling van De Digitale Topschool zelf.

De Jachtluipaard